Природа

У Кролевці помирає більш ніж 200-річний Шевченківський дуб

На подвір’ї музею Кролевецького ткацтва, в історичній садибі родини Огієвських, де колись гостював великий Тарас Григорович Шевченко, росте дуб, якому вже понад 220 років, 3,37 м в обхваті.

Як зазначають місцеві історики, за свідченнями сусіда, що все життя мешкає поряд з садибою, під час німецько-радянської війни дуб був вже такий великий, як сьогодні. Тоді під ним стояла німецька кухня, і вони, дітьми, бігали сюди до німця, який їх підгодовував. Можливо, цей дуб, єдине дерево в садибі Огієвських, яке росло під час приїзду Т.Г. Шевченка у 1859 р.

Сьогодні ж дуб хворіє і потребує допомоги, він почав трухнути зсередини і щоб подовжити його роки потрібно спиляти деякі гілки, почитисти його та обробити спеціальною сумішшю. За словами директорки музею Галини Ніжнік, в Харківському інституті за лікування дерева назвали ціну в близько 70 тисяч гривень, яких у музею немає. Проте вдалося зв’язатися з фахівцем інституту, який лікував дуби на історичних подвір’ях у Тростянці, Ромнах, також його оглянули фахівці ДП “Кролевецьке ЛМГ” і дали доволі обнадійливі прогнози.

На прохання хранителів музею, до порятунку дерева долучився депутат Сумської обласної ради від “Слуги народу” Олександр Слюсар, який пообіцяв підтримати заходи із збереження історичного дерева. Тож, Шевченківський дуб цього року буде лікуватися, щоб на десятиріччя музею, і ще багато років нагадувати про Великого сина Українського народу та захищати від пекучого сонця відвідувачів закладу.

 

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button