Вибори

На Конотопщині планують утворити один виборчий округ для загальнодержавних виборів

Центральна виборча комісія розробила та виносить на громадське обговорення проєкт переліку територіальних виборчих округів (ТВО), які повинні бути утворені відповідно до статті 27 Виборчого кодексу України для належного адміністрування виборів. Про це повідомляють у пресслужбі Секретаріату Комісії.

Новий поділ на округи почне застосовуватись під час наступних загальнодержавних виборів, що відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Отже, висування кандидатів у народні депутати України відбуватиметься за списками політичних партій, які формуються у виборчих регіонах, що повністю збігаються з межами областей. А територіальні виборчі округи використовуватимуться лише для адміністрування виборів.

Таким чином, ураховуючи зміни адміністративно-територіального устрою України та вимоги Кодексу, змінюються і критерії утворення ТВО.

Так, відповідно до статті 27 Виборчого кодексу територіальні виборчі округи утворюються в межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а їх межі визначаються з урахуванням меж адміністративно-територіальних одиниць. При цьому не допускається утворення округу з територій, що не межують між собою.

У підготовленому Комісією проєкті запропоновано формувати ТВО з урахуванням меж новоутворених районів та громад. Якщо у певному районі чи населеному пункті є велика кількість виборчих дільниць, то їх поділ на округи відбувається з урахуванням меж відповідних територіальних громад або меж районів міста.

Долучитися до обговорення проєкту змін територіальних виборчих округів та надавати свої пропозиції можна до 22 червня включно на електронну адресу ЦВК post@cvk.gov.ua.

З картографічним описом запропонованого поділу на територіальні виборчі округи можна ознайомитися на сайті Державного реєстру виборців за посиланням.

Нагадаємо, що на сьогодні для проведення загальнодержавних виборів територію України поділено на 225 територіальних виборчих округів. Такий поділ буде чинним до закінчення повноважень народних депутатів IX скликання та використовуватиметься під час проміжних виборів народних депутатів України у мажоритарних виборчих округах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button