Агросектор

В Україні – дефіцит цукру через поганий врожай у 2020 році

Споживачі цукру вже помітили, що на полицях деяких магазинів його немає  і на появу  чекають по кілька днів, що викликає занепокоєння, в тому числі щодо росту ціни та дефіциту.

Як зазначають фахівці на порталі Цукрові Компанії України, дефіциту товару, в даному випадку, виник через рекордно низький урожай цукрових буряків, який було зібрано в 2020 році через зменшення посівів буряків та посуху.

За оцінками підприємств-виробників та об’єднань бізнесу, залишки цукру станом на 01.07.2021 становили:

  • на складах заводів-виробників 235 тис. т,
  • у оптових та роздрібних продавців та домогосподарствах 150 тис. т,
  • цукру, виробленого із сирцю – близько 130 тис. т.

“Варто відмітити, що розуміючи недостатність обсягу цукру до початку переробки цукрових буряків з нового урожаю, виробники цукру підтримали пропозицію Уряду та організували закупівлю та ввезення цукру-сирцю для переробки на українських заводах. На цей час, в Україну ввезено 102 тис. т сировини та ще 30 тис. т цукру-сирцю буде ввезено для переробки в серпні. При тому, що середнє щомісячне споживання цукру в Україні становить 80 тис. т. українські цукрові заводи власними силами за допомогою держави змогли частково покрити та продовжують покривати дефіцит цукру в Україні в найбільш економічно-вигідний для України спосіб”, – зазначають на порталі

Новий сезон виробництва цукру за прогнозами виробників розпочнеться у 20-х числах серпня 2021 року. Тобто до цукру з нового врожаю фактично залишається 1,5 місяці. Отже, перехідні залишки на кінець маркетингового року 2020/21 будуть на рівні 300 тис. т цукру.

Варто зазначити, що протягом останніх чотирьох років виробники цукру працювали у збиток через низьку ринкову ціну на цукор, що склалася як в світі, так і в Україні, зменшення внутрішнього ринку споживання цукру, відсутність будь-яких державних програм підтримки галузі.

У зв’язку з наведеним, спостерігалась негативна тенденція в цукровій галузі: площі посівів цукрових буряків в Україні постійно скорочувалися. Наприклад, в 2017 році площа посівів цукрових буряків була 315 тис. га, в 2019 році – 222 тис. га, а в 2020 році було зафіксований історичний мінімум – 216 тис. га.

“Серед основних причин скорочення посівів цукрових буряків цукропереробні підприємства виділяють відмову аграріїв від вирощування цукрових буряків, що викликано складністю технології вирощування, високою собівартістю та низькою маржинальністю в порівняні з іншими сільськогосподарськими культурами”, – роз’яснюють фахівці об’єднання

Але, цьогоріч відбулося збільшення посівних площ буряків на 12 тис. га в порівнянні з минулим роком. Вказане дозволить забезпечити виробництво цукру з нового врожаю на рівні 1,4 млн. т., що повністю покриє потребу України в цукрі в наступному році та збереже як цукрову галузь в цілому, так і 60 тис. робочих місць для сільського населення, зайнятого в процесі цукроваріння.

Аналогічно до скорочення обсягів вирощування цукрових буряків скорочувалася кількість цукропереробних заводів. Так, в 2017 році працювало 46 заводів, які виробили 2,1 млн. т. цукру, в 2019 році – 42 заводи, що виробили 1,48 млн т. цукру, а вже в 2020 році було запущено лише 33 заводи, які виробили 1,15 млн. т. цукру.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button