Споживач

На Сумщині у популярному морозиві виявили небезпечну речовину

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що до Держпродспоживслужби України надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 31 березня 2022 року № 2022.1822-fup3 стосовно виявлення несанкціонованої речовини етиленоксид в морозиві, що експортувалося з Франціїї (виробник: Mars Wrigley Confectionary France) до України (отримувач: ТОВ «Торгова фірма «РУДЬ», Київська область, 08122).

Під час ознайомлення з інформацією, яка зазначена в повідомленні, визначено, що оксид етилену виявлено в стабілізаторі, що використовувався у виробництві морозива TWIX та BOUNTY. Імпортує та здійснює оптовий продаж морозива SNICKERS, TWIX та BOUNTY, – зазначили у відомстві

У свою чергу, ТОВ «Марс Україна», дистриб’ютор поінформував Держпродспоживслужбу про те, що за інформацією виробника морозива – інформаційне повідомлення RASFF стосується лише певного морозива SNICKERS, TWIX та BOUNTY виробленого у партіях до 08.06.2021, а не будь-якого морозива, виробленого фабрикою Mars Wrigley Confectionery France SAS, морозиво із зазначеним найменуванням, яке міститься у партіях, вироблених 08.06.2021 та після цього, відповідає вимогам ЄС щодо етиленоксиду.

ТОВ «Марс Україна» надає перелік безпечної продукції, імпорт якої розпочато дистриб’ютором в серпні 2021 року: морозиво молочне SNICKERS зі смаженим арахісом та карамеллю, вкрите молочношоколадною глазур’ю, маса нетто 48 g(г) – дата виробництва дорівнює або перевищує 09.06.2021, дата «вжити до» дорівнює або перевищує 09.06.2023; морозиво молочне BOUNTY з м’якоттю кокосу, вкрите молочно-шоколадною глазур’ю з хрусткими кокосовими кульками, маса нетто 39.1 g(г) – дата виробництва дорівнює або перевищує 09.06.2021, дата «вжити до» дорівнює або перевищує 09.06.2023; морозиво молочне TWIX з карамеллю та шматочками печива, вкрите молочношоколадною глазур’ю, маса нетто 40 g(г) – дата виробництва дорівнює або перевищує 09.06.2021, дата «вжити до» дорівнює або перевищує 09.06.2023.

У Держпродспоживслужбі інформують, що етиленоксид – хімічна речовина, має дезінфікуючі властивості, використовується для стерилізації медичних інструментів та поверхонь, обробки місць зберігання рослинної продукції. Етиленоксид являється сильною отрутою, на організм людини чинить подразнюючу, сенсибілізуючу (підвищена чутливість організму до алергенів) та наркотичну дію. Хронічний вплив етиленоксиду має мутагенний та канцерогенний ефект.

Гостре отруєння етиленоксидом супроводжується такими симптомами: легке серцебиття, посмикування м’язів, почервоніння обличчя, головний біль, зниження слуху та ацидоз, блювання, запаморочення, короткочасна втрата свідомості.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button