На Сумщині зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції
За даними головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, у поточному році епідемічну ситуацію в області не можна назвати спокійною.
Так, за даними ДУ «Сумський обласний центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» за минулий період року у 1,2 рази підвищився рівень захворюваності на гострі кишкові захворювання порівняно з аналогічним минулорічним періодом. Захворюваність на сальмонельоз зросла в 1,6 рази. Майже половину з хворих на сальмонельоз становлять діти.
Крім цього у різних районах області зареєстровані не пов’язані між собою 2 випадки гепатиту А та 1 випадок ротавірусної інфекції, яких не фіксувалося минулого року. Захворюваність іншими гострими кишковими інфекціями загалом зросла в 1,4 рази, при цьому понад 60% з них діагностовано у лютому місяці, що свідчить про набуття тенденції до подальшого зростання.
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області звертається до свідомих громадян повідомляти про факти виникнення гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь, пов’язаних з закладами громадського харчування, торгівлі, організованими дитячими колективами, а також про виявлення у торгівельній мережі недоброякісних харчових продуктів.
У зверненні обов’язково вказується повна назва суб’єкта господарювання (ФОП), закладу, адреса його розташування, дані про харчовий продукт і назву, обставини придбання. Також до звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, бажано додавати документи чи їх копії, що підтверджують такі порушення (за наявності), зокрема довідки з лікувального закладу про стан здоров’я постраждалого та встановлений лікарем діагноз.
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області гарантує розгляд звернень та невідкладне вжиття заходів реагування у відповідності до чинного законодавства України.