Природа

Штраф за збір грибів та ягід – маніпуляція

Наприкінці 2021 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд», згідно з якою штрафи за збір грибів, горіхів, вилов риби тощо у природо-заповідних фондах зросли в кілька разів. І рівень паніки в людей, які полюбляють збирати гриби в лісі, у зв’язку з цим також зріс. Адже окремі ЗМІ, телеграм-канали та журналісти поширювали в мережі інформацію, що ця постанова нібито забороняє українцям збирати гриби в лісі, тому за це відтепер доведеться платити чималий штраф. Наприклад, понад 70 гривень за один гриб. Чи так це

MediaSapiens пояснює, що ж відбулося насправді, чи можна в Україні збирати в лісі гриби, хмиз, горіхи та ягоди і чи доведеться за це платити тисячі гривень штрафу.

Вперше так звані такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд України, або ж простою мовою — штрафи за збір грибів, вирубку лісів, вилов риби тощо на території природо-заповідних фондів, Кабмін ухвалив ще у 1993 році. Після цього розмір такс переглядали кілька разів: у 1995-му, 1998-му, 2013-му, і зовсім нещодавно — у грудні 2021-го. Саме цього разу штрафи зросли в кілька разів, однак ухвалена постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду: національних природних парків, природних заповідників, ботанічних садів, дендрологічних парків. Як роз’яснюють у Міндовкілля, йдеться про території, які створені для збереження біорізноманіття та охороняються як національне надбання. В Україні такі території становлять лише 6%. У таких місцях повинні бути таблички з попередженням, а охорона має повідомляти відвідувачів про обмеження.

Згідно з постановою, порушники природоохоронного законодавства на заповідних територіях мають сплачувати за:

  • незаконні рубки, пошкодження дерев та рослин;
  • пошкодження лісових культур, сіянців і саджанців;
  • пошкодження газонів та квітників;
  • самовільну заготівлю сіна або випасання худоби;
  • вилов чи знищення тварин, пошкодження їх житла, місць перебування і розмноження;
  • незаконний збір або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід;
  • проїзд транспорту, проліт та посадку літальних апаратів;
  • самовільне зайняття земельних ділянок, забруднення територій тощо.

Штраф за збір грибів на території природо-заповідного фонду тепер становитиме 75 гривень за одну штуку. Для порівняння: у 2013-му цей штраф був 27 гривень за один гриб. За кілограм ягід у напівкущиках і трав’янистих ягідниках можна заплатити 378 гривень штрафу, у 2013-му було лише 137 гривень.  

Для чого збільшили штрафи?

У Кабміні пояснюють, що це зробили, бо штрафи не переглядали з 2013 року, а індекс інфляції за цей час — понад 300%.

«Також через суттєву різницю в розмірах штрафів, які діють за порушення законодавства, наприклад, у лісах чи на водних об’єктах. Ситуація, коли на території заповідників браконьєрство каралося не так жорстоко, як на інших природних об’єктах, робило заповідні території більш привабливими для зловмисників. Для прикладу, лише за три квартали 2021 року у межах природно-заповідного фонду було зафіксовано порушень більше, ніж за весь 2020 рік», — йдеться на сайті Кабміну.

Також там додають, що підвищили розмір штрафів задля захисту заповідних територій та їх біорізноманіття, адже застарілий механізм нарахування розміру шкоди не відповідав обсягу реальних збитків, які завдаються природі.

Але гриби просто в лісі збирати можна, як і раніше?

Так. У документі від Кабміну сказано, що дія правила не поширюється на ліси, водні та інші об’єкти і природні ресурси, які не входять до території природо-заповідних фондів. Представник громадської організації «Українська природоохоронна група» Олексій Василюк каже: твердження, що українцям тепер не можна збирати гриби чи ягоди в лісах, — маніпуляція.

«Ніяких нових обмежень не з’явилося. Із новацій — лише інша сума збитків за доведений факт порушення законодавства в об’єктах природо-заповідного фонду. Немає нових типів порушень, немає ніяких нових місць, на які поширюється ця постанова, — каже Олексій Василюк. — Тобто йдеться всього лише про 6% території України. В три рази менше, ніж у середньому по Євросоюзу, де суворість дотримання законодавства значно вища, ніж у нас».

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button