Святкування

У Кролевці визначено місця для освячення води на Водохреща

Традиційно, 19 січня в Україні відзначають Водохреще — завершальне свято новорічно-різдвяного циклу.

Кролевчани цього дня збираються біля водойм, щоб запастися освяченою водою та отримати Благословення, а також пірнають в ополонки, вірячи в духовне очищення.

У місті Кролевець визначено три водні об‘єкти, де збируться люди і духовенство, щоб вшанувати Велике християнське свято.

Так, заходи пройдуть на ставках Козинський, Гайовий та Андріївський. Початок заплановано на 13.00 годину.

Рятувальники, поліція та медики будуть цього дня забезпечувати безпеку населення під час святкування Водохреща.

Тож, фахівці відділу забезпечення заходів з попередження НС та ЦЗ у Конотопському районі ЦЗД ГУ ДСНС України в Сумській області нагадують про правила безпеки під час масових святкувань на водоймах.

Перед купанням у крижаній воді обов’язково потрібно проконсультуватися із своїм сімейним лікарем, оскільки до пірнання у холодну воду є багато протипоказань. Забороняється брати участь у хрещенських купаннях вагітним жінкам, дітям до шести років, літнім людям.

Основні протипоказання до купання у холодній воді:

  • запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити);
  • захворювання серцево-судинної системи (вади серця, ішемічна хвороба серця з нападами стенокардії, перенесений інфаркт міокарда та ін.);
  • хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт);
  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити);
  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет);
  • хвороби органів зору (глаукома, кон’юнктивіт);
  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень – активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема);
  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит) тощо.

Пірнати у холодну воду потрібно лише в офіційно обладнаних місцях з перевіреним дном, під наглядом рятувальників та медиків.

Холодна вода може бути корисною лише тоді, якщо загартовуватися поступово та щоденно контактувати із холодною водою.

Перед зануренням в ополонку потрібно зробити енергійну розминку. Спочатку слід намочити обличчя, груди, живіт, спину і лише після цього занурюватися по шию. З головою пірнати у крижану воду не рекомендують, бо це може призвести до різкого охолодження і зупинки серця. Час для безпечного перебування у холодній воді становить 3-5 секунд, а люди, які практикують загартовування у холодній воді роками, можуть перебувати у ній не більше 1.5-2 хвилин.

Після занурення в ополонку, потрібно швидко зняти мокрий одяг, розтерти тіло рушником і одягнутися. Це має зменшити холодове навантаження на організм. Сухий одяг та взуття мають легко одягатися, бути без зайвих гудзиків, шнурівок чи застібок.

Перед зануренням у холодну воду забороняється вживати алкоголь та курити. Алкоголь може створити ілюзію тепла і значно прискорити тепловіддачу, а куріння порушити кровообіг і збільшити охолодження.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button