Інтерв’ю

Дмитро Бочаров: “У Кролевецькому агролісгоспі не було скорочень і не буде”

Як працює комунальне підприємство Сумської обласної ради КДАП “Кролевецький агролісгосп” у період війни, з якими труднощами стикнулися і як їх вирішили, а також про допомогу у обороні Кролевеччини розповів нашому виданню директор підприємства Дмитро Бочаров.

Якими були ваші дії, коли 24 лютого Ви дізналися, що почалася війна?

  • У перший день було прийнято рішення всім працівникам залишатися вдома, не вдягати форму, адже наш одяг схожий на військовій однострій. З перших днів військового вторгнення наше підприємство почало активно допомагати територіальній обороні будівельними матеріалами, їх доставкою для облаштування позицій, для потреб ТРО було передано 4 автомобілі, які залучалися до патрулювання громади. Троє наших працівників з перших днів вступили до ЗСУ та були мобілізовані за власним бажанням, двоє з них вже мали посвідчення учасників бойових дій та брали участь у АТО/ООС. Наше ж підприємство протягом березня-квітня знаходилося в частковому простої.

А як же посадка лісу чи була проведена весняна лісокультурна кампанія?

  • Вже з початку квітня наші працівники приступили до посадки лісу і провели успішну лісокультурну кампанію. В принципі, на кінець березня у нас все було готове до посадки, але завадили погодні умови, адже на ділянках Кролевецького агролісгоспу ще лежав сніг. Лісокультурна кампанія виконана майже на 100% від запланованого на весну. Було висаджено на зрубах та галявинах 24,5 гектарів нового лісу, а заплановано на рік – 38 гектарів. Усі сіянці вирощені у власних розсадниках, тож ми забезпечені посадковим матеріалом в повному обсязі. Навесні ми прийняли рішення висадити масово сосну звичайну, адже це порода, яка придатна до висадки лише у весняний час. У невеликій кількості також було висаджено дуб звичайний, а на решті запланованих на цей рік ділянках восени ми висадимо березу та дуб, які добре приживаються саме в цей час. Тому, ми вважаємо, що зважаючи на обставини, весняна лісокультурна кампанія була проведена успішно та перевершила наші очікування.

Перед посадкою, ділянки, де працювали ваші працівники, перевірялися на вибухонебезпечні предмети, адже знаємо, що ворог залишив після себе багато “сюрпризів”?

  • Так, обов’язково! Задля забезпечення безпеки працівників підприємства, які були задіяні в посадці лісу, було організовано перед початком робіт виїзд спеціальних груп з фахівцями із розмінування. Всі ділянки були перевірені і  там не було виявлено вибухонебезпечних предметів. Усі дії були погоджені з фахівцями ДСНС і нам дали дозвіл на початок робіт.

Знаємо, що через війну багато підприємств зупинили свою діяльність, подекуди прокотилася хвиля скорочень, люди переведені на інші умови праці, тож і доходи громадян знизилися. Як у Вас з економічною діяльністю на підприємстві?

  • Не дивлячись на те, що перші місяці весни ми знаходилися в частковому простої, нам вдалося утримати ситуацію і зберегти колектив. Скорочень у нас не було і не буде. Ми намагалися дати усім працівникам можливість заробляти гроші, задля забезпечення їх сімей. Мною, як керівником, було прийнято рішення та погоджено його з головою Конотопської районної військової адміністрації і запроваджено з квітня шестиденний робочий тиждень та збільшено тривалість робочого дня на 2 години. Це було зроблено для того, щоб працівники цеху переробки КДАП “Кролевецький агролісгосп”  мали змогу виконувати переробку круглого лісу та отримувати гідну заробітну плату. Раніше ми працювали у дві зміни: денну та вечірню, а через введення комендантської години вечірня зміна не мала змоги працювати. Даним рішення вдалося розблокувати роботу цеху і адаптуватися до роботи у військовий час, а також дати змогу людям у повному складі працювати тиждень через тиждень. Як було на початок війни в нашому колективі 86 працівників, так і залишилися всі в повному складі.

Чи в повному обсязі ваше підприємство сплачує нині податки, при такому стані справ?

  • Проблема зі сплатою податків нини існує у понад 80% підприємств, що здійснюють свою діяльність у період війни. Відсутність логістики, блокування територій, порушення надходжень коштів сказалися і на діяльності КДАП “Кролевецький агролісгосп”. У перші місяці війни, під час окупації регіону, підприємство знаходилось фактично без прибутку, проте заробітна плата та інші нарахування продовжували сплачуватися в повному обсязі. На сьогодні у нас немає боргів із заробітної плати, а значить і ПДФО сплачено до місцевого бюджету в повному обсязі. Наразі ми не перебуваємо у простої та не маємо заборгованості перед місцевими бюджетами та працівниками. Задля уникнення накопичення податкових боргів наше підприємство перейшло на спрощену систему оподаткування, що довзолить нам не лише заощадити власні кошти, а й підтримати населення громади у важкі часи!

Яким чином ваше підприємство підтримує населення?

  • Хочу зауважити, що підприємства системи Облагроліс стали першими, хто знизив ціну на дрова паливні та круглий ліс для будівництва майже на 15% від вартості довоєнного часу. Ми ще раз підтвердили те, що Кролевецький агролісгосп є надійним партнером і ми не на один день не припиняли забезпечувати дровами паливними як населення, так і об’єкти соціальної інфраструктури Кролевецької громади. Завдяки нашим працівникам, вдалося завершити опалювальний сезон в школах, садочках, лікарнях, адміністративних будівлях Кролевецької міської ради без збоїв. Усі договори були виконані в повному обсязі. Щоб всі розуміли, навіть 26-27 лютого ми продовжували поставки дров на лікарню в Кролевці.

А можете пояснити, чому ж тоді в Кролевці збирали підписи серед населення за зниження вартості дров?

  • До мене, як до директора КДАП “Кролевецький агролісгосп” з даного приводу не було жодного звернення! Хоча, на мою думку, зниження вартості дров була не самоціль збирання даних підписів. Люди хотіли повернути стару практику самовільної заготівлі та вивезення дров паливних з лісу. Хочу зазначити, що лісокористувачі не забороняли власноруч громадянам збирати валежник, це була заборона на рівні Міністерства екології, щоб унеможливити розкрадання лісу, адже є такий ризик під-час перевезень без маркування. Тому, фактично, навіть лісокористувачі немають законних підстав проводити такі дії на підконтрольній території.

Як у стані війни працює лісова охорона?

  • Наразі, наша лісова охорона працює в посиленому режимі. Проводяться спільні рейди з місцевою поліцією та загонами територіальної оборони. Непоміченим у лісі ніхто не буде, а зважаючи на повну заборону на відвідування лісів населенням, робота з виявлення правопорушників стала ще ефективнішою.

На Сумщині оголошено найвищий клас пожежної небезпеки чи готові лісівники КДАП “Кролевецький агролісгосп” до таких викликів?

  • Зауважу, що наша пожежна охорона вже взяла участь у гасінні двох займань у природних екосистемах на території Кролевецької громади. З практики скажу, що значна кількість подібних займань відбувається поряд з дачними масивами, людськими городами. Тому, саме людський фактор найчастіше стає причиною пожеж в екосистемах. Це дуже велика проблема, а особливо зараз, коли в країні є відчутний дефіцит пального. Нехай кожен зрозуміє, що виїжджати щодня на гасіння підпаленого місцевим населенням сухостою стає дедалі складніше. А тому, такі дії сьогодні прирівнюються до диверсії.

Окрім того, що Ви очолюєте КДАП “Кролевецький агролісгосп” ще Ви є депутатом Кролевецької міської ради від ПП “Слуга Народу”. Що особисто Вами було зроблено, в межах повноважень, задля забезпечення життєдіяльності Кролевецької громади?

  • З перших днів оголошення воєнного стану ми з колегами-депутатами об’єдналися та розпочали спільну роботу на підтримку мешканців Кролевецької територіальної громади та забезпечення життєдіяльності нашого регіону. Особисто мною було проведено та організовано пункти та механізми роздачі  гуманітарної допомоги від Кролевецької міської ради, у тому числі на підприємстві. Брав участь у адресній доставці гуманітарної допомоги до людей з обмеженими фізичними можливостями, які не взмозі самостійно прийти в пункти роздачі. Всі можливості були використані для забезпечення функціонування територіальної оборони громади. Захисникам надається суттєва підтримка від дров для опалення чи приготування їжі до транспорту на цілі оборони. Також, як депутат, я брав участь у вирішенні нагальних питань на нарадах, засіданнях штабів, комісіях та сесіях Кролевецької міської ради і продовжую допомагати людям нашої Кролевеччини.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button